FORSKELLIGE TILBEREDNINGER AF GULERØDDER

GULERODSPURE Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Kog gulerødderne møre, men lad dem ikke koge for længe, så mister de smag. Dræn vandet fra gulerødderne og blend dem med smør, fløde, mælk og/eller lidt af kogevandet. Smag pureen til med salt og æbleeddike. Varm pureen igennem inden servering.

STEGTE GULERØDDER Vurder om gulerødderne skal skrælles - hvis det er nye gulerødder kan de nøjes med at vaskes og renses. Brug evt en grydesvamp. Skær gulerødderne i den ønskede størrelse og steg i olie på en pande med høj/middel varme. Smag til med salt og dryp evt med lidt æbleeddike (eller anden syre). Alt efter størrelse skal gulerødderne have 2-5 minutter. Når man mærker på guleroden skal den give lidt efter men stadig være fast og have bid. Guleroden må gerne tage en del farve.

GRILLEDE GULERØDDER Vurder om gulerødderne skal skrælles - hvis det er nye gulerødder kan de nøjes med at vaskes og renses. Brug evt en grydesvamp. Vend gulerødder med lidt olie og salt og gril dem, enten på en grillpande eller over åben ild. Alt efter størrelse skal gulerødderne have 2-5 minutter. Når man mærker på guleroden skal den give lidt efter men stadig være fast og have bid. Guleroden skal må gerne tage en del farve. Smag om guleroden skal have mere salt.

BLANCHEREDE GULERØDDER Vurder om gulerødderne skal skrælles - hvis det er nye gulerødder kan de nøjes med at vaskes og renses. Brug evt en grydesvamp. Bring en gryde med vand i kog og tilsæt lidt smør og rigeligt salt. Vandet skal være lige under kogepunktet og gulerødderne skal blanchere i ca. 2-5 minutter alt efter størrelse. De skal være møre men stadig have bid.

SYLTEDE GULERØDDER Vurder om gulerødderne skal skrælles - hvis det er nye gulerødder kan de nøjes med at vaskes og renses. Brug evt en grydesvamp. Skær gulerødder i mindre stykker, fx i helt tynde skiver eller i små fine tern. Gulerødderne kan også syltes i større stykker eller hele men her er det en god ide at blanchere dem kort i kogende vand inden sytning. Kog en syltelage af 1 del eddike, 1 del sukker, 1 del vand og eventuelle krydderier eller krydderurter. Hæld den kogende syltelage over gulerødder og lad dem trække. Gerne et døgns tid, men nogle timer kan også gøre det. De syltede gulerødder kan nu bruges som de er, eller fx glaseres op i en gryde med lidt af syltelagen og en smule smør.

Benjamin Birk